RaPuH

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Sunday, December 14, 2008

Sebab cikgu Qaseh kami dirotan

Akhir 2008 ..Sport check!! Zaman sekolah dulu-dulu selalunya dengar sport check mesti semua student kecutt!! Ye lah.. mungkin ada barang yang akan dirampas. Qaseh pernah juga jd student ..qaseh kategori yang tak suka buat masalah yang menyusahkan diri sendiri sejak dulunya lagi… kalau orang dah kata tak boleh.. .. qaseh accept sahaja tak boleh!! Dulu-dulu makan satay pun qaseh tak suka .. sebab satay menyusahkan.. daging satay lekat-lekat dekat gigi. So, lebih mudah makan lah benda lain. Sekarang kalau family beli makan jugak..tengok masa dan tempat. Hehe...macam nak tunjuk baiklah kan.. hehe.. it’s true itulah qaseh sebab tu boleh habis sekolah sampai tingkatan 5 tanpa masalah disekolah.

Dah ramai budak-budak sekarang suka menipu solat. Yang perempuan nya cara perempuan. Masalah telekung pun kadang-kadang menjadikan hal yang besar.

Tak solat sebab telekung basah, basuh tak kering, telekung lupa bawa .. dijadikan alasan.. alasan yang tak munasabah..

Kata cikgu yati. “Apakata kita rotan je mulut budak2 nih” bagi alasan macam orang yang tak sekolah.. penat ustazah mengajar.

diamati Jika syarat sah solat, cuma 5 perkara:

  • Yakin telah masuk waktu
  • Menutup aurat
  • Mengadap kiblat
  • Suci daripada najis pada badan, pakaian dan tempat solat
  • Suci daripada hadas kecil dan hadas besar

Kalau dah perempuan mesti lah dah menutup aurat. JIka dah menutup aurat sudah cukup syarat sah solat. Tak semstinya memakai telekung . islam itu bukan kah mudah.


Tak pasal2 jerr dah kena rotan .. lebih 12 orang dirotan cikgu mazu.. terjengket-jengket masing-masing balik ke kelas..

1 comments:

desbliss said...

budak2 skunk....isk2.

Cikgu rotan jea dorang yg degil2 tu cikgu yeap...hehehe