RaPuH

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Friday, January 9, 2009

KeSomBongaN

Rasulullah SAW bersabda:

“Seburuk hamba adalah yang main paksa dan aniya serta melupakan Al-Jabbar. Seburuk hamba yang main paksa dan sombong serta melupakan kubur dan kehancuran.Seburuk hamba ialah sombong dan lancang serta melupakan awal dan akhirnya.”

Dari tsabit dia berkata, “ku dengar dikatakan, “ Ya rasulullah SAW, di manakah kesombongan seseorang?” Rasulullah SAW menjawab,” Tidak adakah kematian sesudahnya?”

Ibnu Amr berkata: rasulullah SAW bersabda:

“Saat kematian hendak menghampiri Nuh a.s, ia memanggil anaknya dan berkata, “ ku perintahkan dua hal. Ku larangmu syirik dan sombong. Kularang kamu syirik dan sombong. Dan kuperintahkan kamu dengan ‘ La ilaha illallah’. Sesungguhnya jika langit,bumi dan seisinya diletakkan pada daun timbangan .Dua kalimat itu diletakkan di daun timbangan sebelah, tentulah menang kalimat itu.Jika langit , bumi dan seisinya suatu lingkaran, lalu kalimat itu diletakkan diatasnya tentu akan memecahkannya. Dan kuperintahkan pula kamu dengan ‘Subhanallah wa bi-hamdihi’ . kalimat itulah solat segala sesuatu dan dengan itu segala sesuatu mendapatkan rezeki.’

0 comments: