RaPuH

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Wednesday, October 15, 2008

Merayakan Hari Raya

Pada pagi hari raya biasanya dimulakan dengan membersih diri, bersiap-siap untuk ke masjid menunaikan solat sunat aidilfitri dan seterusnya menghidupkan ukhwah dengan kunjung mengunjung di kalangan saudara mara dan sahabat handai. Perlu diingatkan bahawa islam tidak pernah mengajar umatnya supaya berlebih-lebihan atau melampaui batas dalam menyambut apa saja perayaan.

Ini bermakna islam menegah umatnya melakukan pembaziran dalam menyambut hari raya seperti boros, berbelanja semata-mata untuk bergaya pada hari raya dengan pakaian yang mahal dan kuih muih yang terlalu banyak.

Konsep hari raya sendiri selalunya dikaitkan dengan pembaziran.Membelanjakan wang ringgit untuk membeli secara berlebihan atau membeli sesuatu yang boleh membawa kemudaratan seperti mercun , bunga api adalah salah disisi agama.

Budaya duit raya bagi sesetengah masyarakat, yang lazimnya dilakukan di Malaysia. Duit raya merupakan hadiah atau ganjaran kepada kanak-kanak dihari raya. Kanak-kanak akan bergembira dihari ini, kerana mereka akan dapat ganjaran berbentuk wang dari setiap yang dewasa yang sudah bekerja dan mampu.
Islam tidak melarang pemberian ini, asalkan ia tidak melampaui konsep pemberiannya.

Kepada ibu-bapa, usahlah didik anak mengunjungi rumah jiran tetangga semata-mata untuk mendapatkan duit raya. Dan jangan amalkan prasangka buruk kepada sesiapa yang tidak melazimkan pemberian itu misalnya dikatakan kedekut, bakhil dan sebagainya.

Menyentuh soal wang ini, perlu diingatkan salah satu kewajipan yang harus ditunaikan oleh semua umat islam menjelang aidilfitri ini ialah zakat fitrah. Wang zakat ini adalah sumbangan yang disalurkan kepada golongan yang tidak berupaya, miskin, fakir dan sebagainya mengikut lapan asnaf yang ditetapkan oleh syariat. Sekiranya aidlfitri disambut dengan kegembiraan yang melampau tanpa melihat kepada beberapa pengisian yang disebutkan tadi, sudah pasti, tujuan asal aidilfitri itu sendiri sudah jauh menyimpang.

0 comments: