RaPuH

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Sunday, September 14, 2008

14 ramadhan 1429 bersamaan 14 sept 2008

Hari nih .. dah hari Ahad, 14 Ramadhan 1429… genap 2 minggu berpuasa…. Si qaseh masih dikurniakan kesihatan untuk meneruskan ibadah berpuasa…. Alhamdulillah, darah rendah dah tak ada lagi.. tapi pening-pening time bangun tido tuh masih ada….
Bila Ramadhan si qaseh lebih menjadi pendiam.. dia letih agaknya, budak-budak pulak time nak belajar letih, bersembang tak de pulak letih, itulah budak-budak , sentiasa dihinggapi sikap malas yang mana kadang-kadang menguji jugak jiwa qaseh.. Dalam diam-diam siqaseh “tamper” .. membaling fail turun ke bawah tanda protes…bila kerja pelajar yang sepatutnya lengkap tak lengkap .. dah tu menipu pulak…semua student berpandang-pandangan…dan kelas menjadi sunyi, tiada siapa pun yang berani bercakap..siqaseh sebenarnya lebih suka keadaan yang macam tu dibulan ramadhan. Siqaseh membiarkan student yang bersalah tapi buat muka tak bersalah tuh menyiapkan kerja-kerja kursus mereka, semua mereka lebih rela akur dari diminimum kan jumlah markah…
Ada yang berkata beruntung ada kemahiran, sekurang-kurangnya kita boleh melakukan sendiri kerja-kerja kita tuh. Tak payah dihantar ke kedai yang mengenakan caj yang begitu mahal…
Kadang-kadang si qaseh rasa .. letih bila ada kemahiran, ada yang mengambil kesempatan, meminta tolong tanpa mengira masa, bila buat tak tahu dia katakan pulak kedekut ilmu.. AstaghfirullahalAzim..
Kalau kerja buleh siap dalam 1 jam dua si qaseh tak pernah kisah.. tapi bila kerja tuh mengambil masa seminggu dua.. .. pleasssee….nak jimat sangat pun.. jangan kejam sampai macam tu , walaupun sedara sendiri.. kesian dia.. dia pun ada kerja lain nak buat.
Macam-macam karenah manusia didunia ini kadang-kadang menguji kesabaran hati kecil nurani….

0 comments: